Διαταραχές

 
 

Ψυχικές διαταραχές

από τον Ψυχίατρο - Ψυχοθεραπευτή Αττιλάκο Γεώργιο
 
Η ψυχολογική κατάσταση του ανθρώπου είναι σημαντική για την ισορροπία του.
O Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής Αττιλάκος Γεώργιος, σας βοηθάει να εντοπίσετε και να αντιμετωπίσετε ψυχικές διαταραχές, όπως αγχώδεις διαταραχές, κατάθλιψη, διπολική διαταραχή, σχιζοφρένεια, άνοια.
Επικοινωνήστε με τον ιατρό και κλείστε ένα ραντεβού μαζί του, προκειμένου να συζητήσετε για οτιδήποτε σας απασχολεί.
Ανατρέξτε στα παρακάτω κείμενα και ενημερωθείτε για τις ψυχικές διαταραχές.
 
 

Αγχώδεις διαταραχές

Το άγχος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής κάθε ανθρώπου από την αρχή της ύπαρξης του ανθρώπινου είδους. Είναι ουσιαστικά ο μηχανισμός που διαθέτει το σώμα μας για να μας πληροφορήσει ότι κάτι στο περιβάλλον μας δεν πάει καλά, ένα είδος «συναγερμού». Τις περισσότερες φορές αυτός ο «συναγερμός» είναι ωφέλιμος γιατί λειτουργεί προστατευτικά ή μας κάνει περισσότερο δημιουργικούς, υπάρχουν όμως περιπτώσεις κατά τις οποίες ο «συναγερμός» απορρυθμίζεται και υπερλειτουργεί με αποτέλεσμα να προκαλούνται τόσο σωματικά συμπτώματα (ταχυκαρδία, δύσπνοια, ζάλη, εφίδρωση και άλλα), όσο και ψυχιατρικά όπως εκσεσημασμένη ανησυχία, ευερεθιστότητα, δυσκολία στον ύπνο, δυσκολία συγκέντρωσης κλπ. Όταν συμβαίνει αυτό το άγχος καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς μας και επηρεάζει σημαντικά την λειτουργικότητά μας. Τότε είναι πιθανό να πάσχουμε από κάποια αγχώδη διαταραχή και θα πρέπει να ζητήσουμε ψυχιατρική βοήθεια. Οι αγχώδεις διαταραχές είναι από τις πιο συχνές ψυχιατρικές διαταραχές. Περιλαμβάνουν την διαταραχή πανικού, την αγοραφοβία, την διαταραχή γενικευμένου άγχους, την κοινωνική φοβία, τις ειδικές φοβίες και με την ευρύτερη έννοια την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή και την διαταραχή άγχους υγείας. Ο ψυχίατρος είναι ο αρμόδιος να βοηθήσει τον πάσχοντα κατ’αρχήν με μια σωστή και έγκαιρη διάγνωση και μετά επιλέγοντας την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση. Δυστυχώς παρατηρούμε ... Διαβάστε περισσότερα
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη είναι η πιο συχνή συναισθηματική διαταραχή. 1 στα 5 άτομα θα υποφέρουν από κάποια μορφή κατάθλιψης σε κάποια φάση της ζωής τους. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία και φαίνεται ότι οι γυναίκες προσβάλλονται συχνότερα από τους άντρες. Αν και πολλοί την θεωρούν νόσο της εποχής μας περιγραφές κατάθλιψης συναντάμε ήδη από τα αρχαία κείμενα. Η κατάθλιψη εμφανίζεται με μια μεγάλη ποικιλία μορφών και συμπτωμάτων αλλά και βαρύτητας. Κυριαρχεί βέβαια η καταθλιπτική διάθεση αλλά υπάρχει πλήθος άλλων συμπτωμάτων ενώ επηρεάζονται πολλές άλλες λειτουργίες όπως η προσοχή, η συγκέντρωση, η σκέψη, η κινητικότητα, η βούληση, η αντίληψη, ο ύπνος, η διατροφή. Η κατάθλιψη διαφέρει από την απλή θλίψη τόσο στην ένταση του συναισθήματος όσο και στην διάρκεια. Δεν υπάρχει πάντα ένα συγκεκριμένο αίτιο που την προκάλεσε. Δεν προκαλείται από αδυναμία χαρακτήρα. Το άτομο με κατάθλιψη υποφέρει, αισθάνεται ότι οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν τι του συμβαίνει, βουλιάζει μέσα στην νόσο του, η λειτουργικότητά του επηρεάζεται σημαντικά σε όλα τα επίπεδα και μπορεί να οδηγηθεί ακόμα και σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Η κατάθλιψη με την κατάλληλη θεραπεία και υποστήριξη θεωρείται μια πάθηση πλήρως ιάσιμη. Γι’αυτό είναι σημαντικό όταν αισθανθούμε ότι εμείς ή κάποιο πρόσωπο του περιβάλλοντός μας μπορεί να νοσεί από κατάθλιψη να απευθυνθούμε το συντομότερο σε κάποιον ψυχίατρο ώστε να μας καθοδηγήσει και να μας χορηγήσει θεραπεία αν χρειάζεται.
 
 
 
 
 

Διπολική διαταραχή

Η διπολική διαταραχή είναι μια συναισθηματική διαταραχή που παλαιότερα λεγόταν μανιοκατάθλιψη. Σε ένα άτομο που πάσχει από διπολική διαταραχή η διάθεσή του εναλλάσσεται μεταξύ καταθλιπτικών περιόδων και περιόδων υπερθυμίας και υπερδιέγερσης που λέγεται υπομανία ή μανία. Στα μεσοδιαστήματα των περιόδων αυτών η διάθεση του ασθενούς μπορεί να είναι απόλυτα φυσιολογική. Η εναλλαγές στην διάθεση στην διπολική διαταραχή διαφέρουν από τις συνήθεις φυσιολογικές εναλλαγές που μπορεί να παρουσιάσουμε στην διάθεσή μας όλοι οι άνθρωποι ακόμα και μέσα στην ίδια ημέρα, τόσο σε ένταση όσο και σε διάρκεια (μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες ή μήνες). Οι συνέπειες τόσο του καταθλιπτικού όσο και του μανιακού επεισοδίου μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την εργασιακή, κοινωνική ή οικογενειακή ζωή του ατόμου. Στόχος της θεραπείας στην διπολική διαταραχή είναι η πρόληψη της εμφάνισης νέων επεισοδίων, άρα η προσπάθεια διατήρησης της φυσιολογικής διάθεσης του ατόμου για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα, καθώς και η «εκπαίδευση» του ατόμου να αναγνωρίζει γρήγορα τόσο τα καταθλιπτικά όσο και τα μανιακά συμπτώματα, αλλά και να αντιμετωπίζει τα προβλήματα της ζωής με όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερο τρόπο.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μια σοβαρή και χρόνια εξελισσόμενη ψυχική διαταραχή που επηρεάζει τον τρόπο που ένα άτομο αισθάνεται, σκέφτεται και συμπεριφέρεται. Μπορεί να μην είναι τόσο συχνή όσο άλλες ψυχικές νόσοι, αλλά αφορά το 1% του γενικού πληθυσμού, δεν είναι δηλαδή σπάνια. Η ακριβής αιτιολογία της δεν είναι γνωστή, έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις, φαίνεται πάντως ότι παίζουν ρόλο τόσο βιολογικοί (γονιδιακοί), όσο και ψυχοκοινωνικοί παράγοντες. Τα συμπτώματα της σχιζοφρένειας συνήθως κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα έτη της ενήλικης ζωής ενός ατόμου και διακρίνονται σε θετικά (παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις), αρνητικά, που αφορούν το συναίσθημα, τον λόγο, την βούληση και γνωσιακά, που αφορούν την μνήμη, την προσοχή, την ικανότητα λήψης αποφάσεων. Η σχιζοφρένεια, λοιπόν, επηρεάζει το σύνολο της λειτουργικότητας του ατόμου και χρειάζεται θεραπεία τόσο φαρμακευτική, όσο και ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις που θα βοηθήσουν τον πάσχοντα να αποκτήσει ικανότητες να αντιμετωπίζει τις καθημερινές προκλήσεις της ζωής.
 
 
 
 
 

Άνοια

Ο όρος άνοια αφορά μια συνολική έκπτωση των νοητικών λειτουργιών του ατόμου με συνέπεια σοβαρή έκπτωση της λειτουργικότητάς του. Συνήθως εμφανίζεται σε άτομα τρίτης ηλικίας, μπορεί όμως να εμφανιστεί ακόμα και σε άτομα 40 ετών. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρείται μέρος της φυσιολογικής γήρανσης του ατόμου. Είναι πάθηση για την οποία το άτομο χρειάζεται να λάβει βοήθεια. Υπάρχουν διάφορες μορφές άνοιας με πιο συχνή την νόσο Alzheimer. Συνήθως η πρώτη λειτουργία που βλάπτεται είναι η πρόσφατη μνήμη, προοδευτικά όμως βλάπτονται όλες οι ανώτερες νοητικές λειτουργίες. Είναι απαραίτητο το συγγενικό περιβάλλον ενός ατόμου με άνοια να ζητήσει την βοήθεια κάποιου ειδικού, ο οποίος θα κάνει την διάγνωση και θα αντιμετωπίσει με τον ενδεδειγμένο τρόπο την πάθηση αυτή. Μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που η άνοια είναι αναστρέψιμη, παράδειγμα όταν οφείλεται στην λήψη ή στην έλλειψη κάποιας ουσίας.